De Eugen Matzota

Unul dintre comentariile de la un editorial de-al meu din revista ALTculture m-a stimulat a scrie aceste rânduri.

Înțeleg din el, dar poate că greșesc, că sunt acuzat de lipsa capacității de a înțelege noul.

Mi se sugerează că astăzi cultura nu mai e ca pe vremea mea…

Probabil că nu inspir suficient de multă încredere atunci când mă pronunț în domeniul a ceea ce este prea nou pentru un om cam prea trecut prin viață.

Hai să re-vedem cum văd eu lumea de azi…

Mandello-Gutenberg

Desigur că lumea a evoluat de la inventarea tiparului de către chinezi sau Gutenberg, ce mai contează acum. Evident că telefonul prea deștept a schimbat lumea, mai exact modul de a interacționa cu ea, dar nu a scăzut nivelul de prostie. Din contră, dovadă victimele selfie-urilor făcute în locuri prea periculoase!

Păi, cât de prost să fii încât să mori făcând un selfie? Ei, uite-atât cât erai, plus cât te-a mai făcut prost și telefonul cu prea multe minunății! Nu sunt deloc străin de aceste telefoane. Ba chiar pot spune c-am avut în mână așa ceva acum aproape 20 de ani la CEBIT.

Pe vremea când românii nu prea aveau acces la calculator, măcar, darămite la cine știe ce telefon deștept, utilizam HYEPRCARD, un program inventat la Apple. Asta era prin 1991-92, cu ceva ani înainte ca Internetul să existe  măcar pentru români. Acest program, precursor al hypertextului, baza Internetului, fusese creat de un nenea deștept după o călătorie LSD, cum spune el.

hypercard
(Multimedia, Hypertext und Internet: Grundlagen und Praxis des elektronischen … von Jakob Nielsen)

Acest LSD, minunea care te face să vezi realitatea cam așa cum este ea, nu filtrată de creier, poate fi o explicație a avansului american în domeniul invențiilor care contează în lume. Nu vreau să induc aici și ideea că aceia mai deștepți ca noi, ET, mai exact, s-au săturat la un moment dat de bâjbâielile pământenilor în domeniul computerelor și au pus pe o anumită masă ideea de 286, care a schimbat lumea cu adevărat.

Cum fac parte și din echipa care a pus pe Net o revistă în 1995, apoi ROMANIA LIBERA ONLINE în 1996, probabil c-ar trebui să știu mai mult, dacă nu mai bine, cum e cu Internetul și cultura.

De aceea, cred că pot spune, relativ în cunoștință de cauză, că facilitarea accesului la informație are două aspecte. Unul e pozitiv: poți afla mai orice. Al doilea, negativ: ți se bagă pe gât orice fel de nimicuri, de minciuni, dezinformări, și tot așa, care merg foarte bine pe un teren viran, lipsit de elementele de bază ale culturii generale, nu vorbim de mai mult.

Pe de altă parte, așa este, discul de patefon a dispărut, la fel cel LP, magnetofonul cu bandă, ca și caseta stereo cu opt piste, casetele audio Compact Cassette, casetele video VCR, (cine mai știe de ele?), VHS, CD-ul și DVD-ul rezistând încă.

Și da, doar cartea iată că rezistă după sute de ani!

E adevărat că se adresează unui public mai restrâns, cel puțin așa pare a fi în România manelizată, dar asta nu e decât o evoluție în spirală, un fel de întoarcere la epoca în care nu oricine avea acces la o carte, însă la un alt nivel.

Acum poți citi o carte pe un dispozitiv adecvat, care seamănă cu o pagină de carte, poți s-o citești pe un ecran normal sau pe cel al telefonului mobil.

Dacă vrei să citești o carte. Dacă vrei doar bârfe, adică majoritatea informației, atunci intri în rândul maselor care-și irosesc viața în acest fel.

Iar asta e alegerea ta, nu a lui Dumnezeu…

Dumnezeu ți-a dat puterea de a alege: liberul arbitru. Mai departe ține de tine…

 

wp-image-1540297791

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.