Molotov: ”Antonescu reprezenta România. Voi nu reprezentaţi pe nimeni!”

De Eugen Matzota

 

”Mă rog la Dumnezeu să ferească ţara de consecinţele unui act cu atât mai necugetat cu cât niciodată nu m-am cramponat de putere.”

Antonescu-and-Göring-at-the-Belvedere-Palace,-Vienna,-Austria,-5-Mar-1941_OK

Așa scria Mareșalul Ion Antonescu într-o agendă luată la întâmplare de pe un raft, în camera-seif din Casa Regelui, fără aerisire, de dimensiuni foarte mici (2/3 m), în care fusese închis după arestarea rușinoasă a sa chiar în Palatul Regal, în după-amiaza lui 23 august 1944.

Istoria distorsionată de cei ce se simțeau sau nu vinovați, printre care și Regele Mihai, apoi de propaganda sovietică, nu a lăsat o imagine prea diferită de varianta istoricilor de azi. Singurul care putea spune ce se întâmplase atunci, ba chiar la cald, era chiar Ion Antonescu, un adevărat român, corect, cinstit, devotat Patriei.

Bun, acum să vedem de ce ar fi rușinoasă arestarea sa? Că doar atâția ani 23 august 1944 ne-a fost prezentat ca un act triumfal, de mare mândrie națională.

În primul rând, și asta contează cel mai mult acum, pentru că acela care era numit Conducătorul făcuse toate eforturile spre a salva Țara, pentru că sovieticii, așa răi cum erau ei, nu voiau să trateze cu trimișii Regelui, ci doar cu el, și tocmai venise confirmarea acceptării Armistițiului cerut de el.

Doar că trădătorii din jurul lui, mai exact Grigore Niculescu-Buzeşti, nu i-au dus lui documentul, ci conjurației unde Regele Mihai avea rolul lui de conducător, chiar dacă era cumva la mâna, se pare, altor trădători, comuniștii fără de Patrie.

Chiar și sovieticilor le era cumva scârbă de aceștia, căci Molotov îi spune lui Lucrețiu Pătrășcanu la un moment dat:

„Antonescu reprezenta România. Voi nu reprezentaţi pe nimeni!”

Și, totuși, acest om, atât de singur acolo sus, ajunge într-o celulă, la mâna comuniștilor sosiți din URSS, după tot ce făcuse pentru Țară…

Resemnat, scrie în acele clipe când credea că va fi și executat:

”Iată cum a ajuns un om, care a muncit 40 de ani ca un martir, pentru ţara lui, care a salvat-o de 2-3 ori de la prăpastie, care a scăpat de la o teribilă răzbunare pe membrii dinastiei, care a luat jurământul tânărului rege în strigătele mulţimii, care îmi cerea să dau pe toţi din Palat pentru a fi linşaţi şi care a servit timp de 4 ani, cu un devotament şi cu o muncă de mucenic armata înfrântă, ţara şi regele ei.

Istoria să judece.

Mă rog la Dumnezeu să ferească ţara de consecinţele unui act cu atât mai necugetat cu cât niciodată nu m-am cramponat de putere. De mai multe ori am spus regelui, în patru ochi şi în prezenţa d-lui M. Antonescu, că dacă crede că este un alt om în ţară capabil să o servească mai bine ca mine, şi să o servească, eu îi cedez locul, cu o singură condiţie, să prezinte garanţii şi adică să nu fie un ambiţios sau un aventurier.

Mareşal Ion Antonescu

23.VIII.1944

Scris în celulă.”

Ordinul_lui_Antonescu_OK

Așa cum spunea el atunci, așa spun și eu acum:

Istoria să-l judece, nu doar pe el, ci și pe ceilalți care au dat România pe mâna sovieticilor și au schimbat Poporul Român într-o populație.

Dacă nu, mai bine Dumnezeu!  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.